The Official Website of The Massachusetts Department of Transportation
MassDOT Board Retreat - Special Agenda
Home > Boards & Committees > Board of Directors > Board Meetings > MassDOT Board Retreat October 27, 2011
 

MassDOT Board Retreat

(Massport Board Room –Logan Airport)

Thursday October 27, 2011

8:30 A.M. - 3:00 P.M.

AGENDA

Coffee (8:00 A.M.) – Massachusetts Aeronautics Division (optional)

Retreat (8:30 A.M.) - MassPort Board Room

  1. Welcome remarks
  1. Secretary’s Remarks  (10 minutes)
  1. Massachusetts State Ethics Commission- Presentation on Conflict of Interest and Financial Disclosure Laws – (9:00am   - 45 minutes including Q&A)
  1. Highway Division Project Development and Construction Overview  (9:45 A.M.   - 60 minutes )

                                A. Planning Process (Office of Transportation Planning)

·         Federal Requirements

·         Role of the MPO

·         TIP Development

·         STIP Approval

 

B. Project Development

·             Project Initiation

·             Design Process

·             Environmental Permitting

·             Right of Way

·             Procurement

·             Sample Projects

o   Framingham

o   Leverett

 

C.      Construction Contract Administration

·         Disadvantaged Business Enterprise Requirements

·         Role of the District Office

·         Role of the Boston Office

·         Process for Progress Payments

·         Process for Extra Work Orders and Requests for Additional Funds

Break

(10:45 A.M. – 15 minutes)


      V.            Design Build Presentation (11:00A.M. - 30 minutes)

 

    VI.            Rail and Transit Division   (11:30 A.M. - 30 minutes)

·         MBTA Update(Public Process regarding fare increases)


            Lunch Break

              (12-1 P.M.)

 

  VII.            RMV Division Update on Strategic/Operating Plan ( 1:00 P.M. 30 minutes)

 

VIII.            MA Aeronautics Update on Strategic/operating Plan (1:30 P.M.  30 minutes)

Overview of Capital Projects and FAA Funding

 

    IX.            Massachusetts Attorney General Office Update on Open Meeting Law

(Jonathan Sclarsic   2:00 P.M.  -  30 minutes followed by Q & A)

 

  1. Wrap Up (2:30 P.M.)
| Translation Support